PORTRÄTT

VAD ÄR ETT PORTRÄTT?

Ska man vara väldigt noggrann med definitionen så gå man till rötter av ordet PORTRÄTT som ursprungligen kommer   från franska språket "portrait" eller latin protrahere och betyder - "dra fram", "eftergjort", "avbildat". Det är egentligen avbildning av en person genom att återge dennas individuella karaktärsdrag och uttryck.

I vardagslivet så kallas porträttfoto, då vi använder kamera istället för pensel, som i målning, för avbildning av en människa, djur och/eller odjur (varför inte) där halv eller hel kroppen framstår.

 

 

VAD ÄR ETT PORTRÄTT ?

Ja, inte helt enkelt det här. Passfoto är också ett porträtt där det finns en del regler om hur ska bilden tagen t.ex. allt i bilden måste vara väl belyst; delar av ansikte får inte täckas eller skymmas; bilden får inte redigeras på så sätt att den förvränger verkligheten; bestämda proportioner vara mellan huvud, axlar och bröst i jämförelse med det negativa utrymmet där det inte finns något m.m. Det som vi, fotografer, menar med bra eller mindre bra porträtt är snarare inte rent avbildning av hur människa ser ut utan konsten att får fram de individuella och personliga ansiktsdrag man  inte ser på en vanligt bild.

 

GRUNDERNA TILL ETT BRA PORTRÄTT:

Ett porträtt är så mycket mer än bara en bild på hur du ser ut. Bilden ska föreviga en historia, känslor, ett ljus, och vem du är just där och då. När vi arbetar med porträtt påbörjas alltid processen med ett samtal och en kopp kaffe. Det gör vi för att knyta ett band redan innan vi tar första bilden. Vi hjälper gärna till med idéer och inspiration men framför allt lyssnar vi alltid på kundens specifika önskemål. 

 

Funderar du på att införskaffa ett klassiskt porträtt eller kanske är du ute efter ett mer artistiskt och unikt porträtt? Oavsett om du vill ta ett porträtt på bara dig, med en grupp vänner eller familjeporträtt så står våra dörrar öppna. Vi jobbar både i våran mysiga studio i Uppsala eller på den plats du önskar att bli fotograferad på.

Tillsammans kan vi ta reda på vad det är som krävs för att göra ett starkt porträtt eller varför ett porträtt är så mycket mer än bara en bild på hur en människa ser ut.   

1. KOMMUNIKATION & FÖRTROENDE

Porträttfotografering är väldigt personligt och grundas på medvetet samarbete mellan fotografen och personen, med det är även en del psykologi bakom processen. Vi ska på relativt kort tid lära känna varandra och skapa en relation som gör att fotograferingen känns naturligt. Till stor del är det fotografens ansvar att du som motiv kan öppna dig och sänka garden. Detta för att låta fotografen fånga dina finaste sidor.

Tanken är att använda våra likheter för att kommunicera något om människorna i porträtten, deras personlighet, känslor och natur. Allt det ska man föreviga och kommunicera på ett tvådimensionellt papper eller digital bild för många år framåt.

 

2. POSERING

Posering av motiv kräver både utbildning och mycket praktiskt arbete. Man lär sig tumregler samt skapar och utvecklar sina. Det är också något som går hand i hand med kommunikation och förtroende. Fotograf knyter ihop motivets bästa vinklar när man lär känna varandra. Man vill ju veta vem personen är för att visa det på bilden. Något som våra kunder blir lättade av är att det är inte de som behöver tänka på hur ska de posera.

Vi på C&M Photography älskar träffa nya folk och vi älskar kommunikation. Våra kunder trivs hos oss och upplever en del av glädje och oförglömlig erfarenhet.

 

3. LJUSSÄTTNING 

Som sagt så är psykologi, kommunikation och posering några av de stora byggstenar som krävs för ett bra porträtt, men det slutar inte där. Pratar man mer praktiskt så måste man också prata om ljussättning som en del utav ett bra porträtt. Man kan nästan säga att det inte går att skapa någon bild alls utan ljus. Naturligt har vi egentligen bara har en ljuskälla, nämligen solen. Solen skiner rätt så jämnt över tiden men ändå skapas alla möjliga ljusupplevelser, alla med olika färger och intensitet. Går ljuset genom moln eller rätt igenom atmosfären så skapas olika karaktär på ljuset. Skiner ljuset genom regn eller kanske reflekteras från månen är det helt annorlunda. Det här skapar en oändlig mängd kombinationer av olika ljus från en och samma ljuskälla. Blir motivet fotograferat i var och en av de ljuskällorna, med samma motiv och posering, kommer det skapa bilder som förmedlar olika känslor.

Vi på Chaiko & Markstedt Photography förstår ljuset och har lärt oss att forma det för att skapa en stämning som understryker motivets karaktär och personlighet.

 

4. BAKGRUND

Bakgrund är oftast underskattat men det är lika viktigt som ljus, posering eller kommunikation. Finns alla andra byggstenar men man saknar en bra och passande bakgrund är det inte alls porträtt utan snapshot. Vi har lärt oss att jobba med olika typer av bakgrunder både ute i naturliga miljöer eller i studio mot papper, vinyl eller tyg. Vi har dessutom investerat i en del handmålade bakgrunder som gör att bilderna sticker ut och ges en tavla lik känsla.

SÅ VAD ÄR DET SOM KRÄVS ATT SKAPPA ETT BRA PORTRÄTT ?

Fotografens förmåga att få motivets förtroende, bra kommunikation, klok posering, ljussättning och ett bra genomtänkt val av bakgrund är nog de viktigaste bitarna som slutligen omvaltar en bild till riktigt bra porträtt.

På Chaiko & Markstedt Photography vi tänker alltid på detaljer vid fotografering, det är det som gör att våra bilder sticker ut. Om det är det ni är ute efter så är vi säkra på att vi skulle passa bra som er fotograf.

 

Vad som kan passa för er som kommer en person eller kanske för hela familjefotografering ?
Där nere finns några paket som skulle kunna hjälpa er att välja en fotografering som är närmast eras önskan. Det går alltid småjustera varje paket.
 

 

HEADSHOT

Headshot - är porträtt fotografering där huvud, nacke och axlar syns på bilden och är är riktad för er som planerar att uppdatera eller kanske för första gången skapa ett lysande bild av dig själv.

Innan fotograferingen vill vi gärna höra dina tankar och idéer kring hur du vill bli fotograferad samt vad fotona ska användas till. Det är dock inte ett krav att du har egna idéer då vi gärna hjälper dig i den processen.

Under fotograferingen börjar vi med ljus och bakgrund för att uppfylla det koncept vi tagit fram. Sen plåtar vi olika poseringar tills vi hittar det som passar dig bäst. Slutligen går vi genom alla tagna bilder och du väljer de du älskar mest. Det går alltid att anpassa redigeringen efter din önskan. 

Efter ett par veckor så levererar vi de utvalda bilderna på ett smidigt sätt då det ända du behöva göra är att klicka på en länk och välja dina favoritbilder och ladda ner dem senare.

Efter fotograferingen får du en 20%-rabattkupong från oss till dina vänner/släktingar till nästa fotograferingen.

GOT AN IDEA

I vår "Got an Idea"-session ingår en extra timme i studio som innebär fler möjligheter för att jobba med:

 • Mer avancerad ljussättning för unik stämning

 • Att prova på olika stilar och klädombyten

 • Att hitta poser som passar bäst för just dig

 • Prova fler av våra exklusiva handmålade bakgrunder

 

Vem passar det här paketet till ?

Paketet passar både, den som vill ha singelporträtt eller den som vill ha bild på sig tillsammans med sin partner, barn eller vän. Vi vill ändå rekommendera dig att börja med ett singelporträtt för att skapa strålande, unika bilder på dig själv.

Resultatet ger dig grymma bilder i olika stilar att välja ifrån. Precis som i "Headshot"-paket går det alltid att anpassa redigeringen efter.

Efter ett par veckor så levererar vi de utvalda bilderna på ett smidigt sätt då det ända du behöva göra är att klicka på en länk och välja dina favoritbilder och ladda ner dem senare.

Efter fotografering får du en 30%-rabattkupong från oss till dina vänner/släktingar till nästa fotograferingen.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

DREAMLIKE

Vill du prova på att vara modell i modefotografering med retro Hollywoodtema? Eller kanske drömmer du om en bild på dig själv i Fine Art format?

Vårt "Dreamlike"-paket är fullt med kreativitet och idéer! Målet är att skapa något exceptionellt och makalös.

Fotograferingen börjar med enklare porträtt för att värma upp dig och få dig mer bekväm framför kameran. Vi vill att du ska få känna att det är roligt och att det ger dig en upplevelse för resten livet. När vi är varma i kläderna plåtar vi dina och våra idéer och gör dem verkliga.

Vad ingår ?

 • Styling av en professionell make-up artist

 • Avancerad ljussättning för att skapa unik stämning

 • Flertalet klädombyte för att få bilder i olika stilar

 • Hitta poser som är smickrande och passar just dig

 • Tillgång till alla våra exklusiva handmålade bakgrunder

 • Efter ungefär 2-3 veckor kommer vi att leverera utvalda bilder på sätt som passar dig bäst

 

Efter fotografering får du en 30%-rabattkupong från oss till dina vänner/släktingar till nästa fotograferingen.

Priser

HEADSHOT - I GOT AN IDEA DREAMLIKE

 • 1 person /par/familj

 • CV bild, Profilbild, Porträtt

 • Konsultation innan fotografering.

 • Cirka 30 minuters fotografering

 • Professionell redigering och retusch

 • 1 färdigredigerad och retuscherad digital JPEG fil

 • 10 - 15 bilder att välja mellan

 • Hjälp med att förbereda för print samt möjlighet till beställning

 • Fler foto/bilder beställs separat(vad betyder det samt priser finns här)

 

1500 : - inkl. moms

 • 1 person /par/familj

 • Konsultation innan fotografering

 • Flera möjligheter till ljussättning, bakgrund etc.

 • Cirka 2 timmar fotografering

 • 3 färdigredigerade och retuscherade digitala bilder

 • Professionell redigering och retusch

 • 20 - 40 bilder att välja mellan

 • Hjälp med att förbereda för print samt möjlighet till beställning

 • Fler foto/bilder beställs separat(vad betyder det samt priser finns här)

2500 : - inkl. moms

 • 1 person /par/familj

 • Konsultation innan fotografering

 • Flera möjligheter till ljussättning, bakgrund etc.

 • 3 timmar+ fotografering

 • Professionell redigering och retusch

 • 6 färdigredigerade och retuscherade digitala bilder

 • 40 - 80 bilder att välja mellan

 • Hjälp med att förbereda för print samt möjlighet till beställning

 • Fler foto/bilder beställs separat(vad betyder det samt priser finns här)

 

4500 : - inkl. moms

Fotogalleri

Fotograf studio uppsala | Barn fotografering | Nyföddfotografering uppsala stockholm | Bröllop fotograf uppsala stockholm | Personalfotografering