top of page
Vanliga Frågor och Svar

Vanliga Frågor och Svar inför porträttfotografering

Här hittar ni svar på de alldeles vanligaste frågorna som uppstår gällande fotografering, rutiner osv. innan ni kommer till oss. Dessutom finns det punkter som ni förmodligen inte tänkt på, men  kommer att göra. Det är alltid skönt att ha koll på vad som händer innan under och efter besök/fotografering hos oss eller utomhus.

Varför just Chaiko & Markstedt Photography ?

Vi arbetar i par, och det fungerar jättebra då vi försöker dela upp våra uppgifter. Medans en av oss koncentrerar sig på ljus och andra tekniska frågor, hjälper den andra till att posera dig framför kameran och arbetar med inredning och andra props som kommer vara mer på bilderna. Under bröllopsfotografering är det extra viktigt att vi jobbar tillsammans med fyra kameror med olika objektiv, fångar ögonblicken från olika vinklar för att inte missa de viktiga stunderna på stora dagen. 

Två fotografer är alltid bättre än en - fint va?

2

Jag blir aldrig bra på bilder kan ni göra något ?

Att se bra ut på bilden är inte alls modellens ansvar. Varför är det så? Porträttfotografering är en del av psykologi och kunskap. Vi hjälper dig att känna dig bekväm framför kameran genom att inte bara berätta utan visa hur du kan posera på bästa sätt. 

3

Vad är syftet med fotograferingen ?

En av de viktigaste frågorna till dig som tänker fotograferas hos oss är nog vad ska bilden framhäva  och vart ska den användas ? Vi pratar om syfte tillsammans innan fotograferingen för att nå det bästa resultatet. 

Alla fotosessioner har olika teman, syften och mål. Det blir fler färger, hår blås, några looks när det gäller modefotografering. Om du önskar att ta business porträtt - blir det lugnare färger och klassiska bakgrunder. Nyföddfotografering sker i det speciella hörnet i studion där vi har en säker monter med alla möjliga props för våra minsta modeller. 

4

Fotograferar ni bara i Fotoateljé eller utomhus också ?

Vi fotograferar vart som helst så länge du är bekväm med det. I vår Fotoateljé eller utomhus spelar mindre roll för oss.

Vi har all utrustning som är portabelt/batteridriven och kan användas precis var man vill. Vi pratar gärna med er och bestämmer tillsammans vilken lokal som skulle passa er bäst. 
 

5

Vad ska jag ha för kläder inför fotograferingen?

Kläder är en otroligt viktig detalj som ska prioriteras högt. Om det inte är en tanke att har det så undvik gärna rutiga, randiga och färgstarka kläder. Mörkare, avtonade kläder är något som alltid passar både ljusare och mörkare hy.

För Familj/gruppfotografering är det extra viktigt att klä sig i liknande färger och, om det går, i liknande stil. Anledning till detta är att vi inte ska komplettera bilden och inte dra uppmärksamhet på mångfärgade eller mönstrade kläder. Vi rekommenderar att du inspirerar dig genom att scrolla bland Pinterest bilder innan fotograferingen. 

6

Hur går en fotografering till ?

Fotografering sker i studion eller utomhus. Vi börjar alltid med en chatt och lite te/kaffe. Vi lyssnar och ställer frågor som hjälper oss att få en bild om ditt önskemål och fotograferingen. Strax efter börjar vi plåta. Vill du prova fotografering i olika ombyten är du jättevälkommen att göra det. Ljus och bakgrund kan också bytas om du eller vi tycker att det passar bättre. Under fotograferingen tar vi gärna pauser och tittar på bilder tillsammans. På så sätt kommer vi inte missa det som önskas.

Vill du veta mer om hur det går med porträttfotografering kan du läsa här

7

När kommer bilderna vara klara ?

Det beror lite på säsong och hur många bilder beställs. Sommar är den högsta säsongen och vi har fullt upp med bröllopsfotograferingar. Då kan leveranstiden ta upp till 4-5 veckor.
Det finns självklart undantag, om du behöver bilder akut så prioriterar vi det så att du får dina bilder i tid.

8

Är det bra med smink, accessoarer? 

När det gäller smink så är det "lagom" som gäller. För mycket smink stör till den naturliga färgen som du har och bilderna kan se lite onaturliga ut. Det gäller dessutom modefotografering.

Accessoarer, å andra sidan är det lite annorlunda och mer accessoarer framkommer oftast positivt på bilder. Klockor, arm/halsband, örhängen, allt detta tillsätter textur till en bild. Det är ungefär som att jämföra 2D och 3D bilder.

Det är detaljer som kompletterar bild och gör det från bra till strålande.

9

Vad ingår i paketet?

I paket ingår oftast fotografering + ett särskilt antal bilder boreonde på vad  paketet förutser.
Du kan alltid anpassa paketet genom att köpa flera bilder om det önskas. 

10

Vilka fotoprodukter kan ni erbjuda/Framkallar ni bilder  ?

Vi erbjuder olika fotoprodukter. Bland de mest populära är Folio Box och fotoalbum. Foliobox är en handgjort låda/box med utvalda kort inrammade i passepartout. Du kan använda dem för inramning eller dekoration av,  t.ex. hyllor, bord och väggar. Färger och material väljer ni själva eller med vår hjälp.
Dessutom finns det Akryl och Aluminiumtavlor, Utskrift på Gips och Kartong.

Självklart finns det också den traditionella framkallning/utskrifter på matt, gloss eller semi-gloss papper.

11

Vad är det för stil ni har?

Varje fotograf har sin stil. Vår stil har definitivt skandinavisk karaktär. Vad menar vi med "skandinavisk karaktär"? - den är framförallt stilren. Inte heller starka färger. Vi älskar naturliga färger samt mjuka skuggor trots har vi nästan alltid en liten dramatisk touch till våra bilder.

Undantag gäller bröllop där vi alltid håller oss till ljusa färgschemat.

12

Vem poserar en modell/dig ?

Det är alltid fotografens ansvar att posera dig och se till att du ser fin och naturlig ut på bilder.  Låt oss ta hand om det. 
 

13

Hur många bilder får vi ?

Vi hinner plåta en del även under kortare tid. Du får en möjlighet att se alla bästa bilderna efter fotograferingen. Vi kommer lägga ut de på ett online galleri som bara du har tillgång till. Du väljer de bilder du tycker om mest och vill köpa. Efter det retuscherar vi precis de som du har valt och levererar digitalt. 

14

Hur levererar ni bilder ?

Vi levererar bilder via online galleri. När bilderna är klara får du en länk via e-post. I galleriet kan du se och välja bilderna du älskar mest och vill köpa. Du markerar dem som dina favoriter genom att sätta en stjärna på bilderna.

Efter retusch och redigering kommer du få tillgång och möjlighet att ladda ned alla bilder på din enhet. Vi rekommenderar att du laddar ner bilderna på minst två säkra enheter/platser trots att vi kommer att förvara bilderna i vårt arkiv i fem år. 

bottom of page
Trustpilot