top of page
  • chaikomarkstedt

Grunderna Till Ett Riktigt Bra Porträtt

Uppdaterat: 14 feb. 2023

Ett porträtt är så mycket mer än bara en bild på hur du ser ut. Bilden ska föreviga en historia, känslor, ett ljus, och vem du är just där och då. När vi arbetar med porträtt påbörjas alltid processen med ett samtal och en kopp kaffe. Det gör vi för att knyta ett band redan innan vi tar första bilden. Vi hjälper gärna till med idéer och inspiration men framför allt lyssnar vi alltid på kundens specifika önskemål.


Så skapar man ett riktigt fint porträtt
Porträttfotografering

Vad som krävs för att göra ett starkt porträtt eller varför är ett porträtt är så mycket mer än bara en bild på hur en människa ser ut ? - Låt oss börjaViktigaste bitar till ett genuin samt tekniskt starkt porträtt:

  1. KOMMUNIKATION & FÖRTROENDE MELLAN FOTOGRAF OCH MODEL

  2. POSERING & VEM ÄR ANSVARIG FÖR DET ?

  3. LJUSSÄTTNING - VAD ÄR DET OCH VARFÖR ÄR DET VIKTIGT

  4. BAKGRUND - LIKA VIKTIGT SOM ALLT ANNAT I PORTRÄTTFOTO

  5. REDIGERING - LITE ÄR BÄST
#1 KOMMUNIKATION & FÖRTROENDET


Porträttfotografering är väldigt personligt och grundas på medvetet samarbete mellan fotografen och personen, med det är även en del psykologi bakom processen. Vi ska på relativt kort tid lära känna varandra och skapa en relation som gör att fotograferingen känns naturligt. Till stor del är det fotografens ansvar att du som motiv kan öppna dig och sänka garden. Detta för att låta fotografen fånga dina finaste sidor.


Kommunikation är en viktig del av porträtt fotografering
Kommunikation och porträttfotografering

Tanken är att använda våra likheter för att kommunicera något om människorna i porträtten, deras personlighet, känslor och natur. Allt det ska man föreviga och kommunicera på ett tvådimensionellt papper eller digital bild för många år framåt.
#2 POSERING UNDER FOTOGRAFERING


Posering av motiv kräver både utbildning och mycket praktiskt arbete. Man lär sig tumregler samt skapar och utvecklar sina. Det är också något som går hand i hand med kommunikation och förtroende. Fotograf knyter ihop motivets bästa vinklar när man lär känna varandra. Man vill ju veta vem personen är för att visa det på bilden. Något som våra kunder blir lättade av är att det är inte de som behöver tänka på hur ska de posera.


Vi på C&M Photography älskar träffa nya folk och vi älskar kommunikation. Våra kunder trivs hos oss och upplever en del av glädje och oförglömlig erfarenhet.VEM ÄR ANSVARIG FÖR POSERING MODEL ELLER FOTOGRAF
POSERING


#3 LJUSSÄTTNING OCH VAD ÄR DET MED ALLA DESSA LAMPOR OCH BLIXTRAR


Som sagt så är psykologi, kommunikation och posering några av de stora byggstenar som krävs för ett bra porträtt, men det slutar inte där. Pratar man mer praktiskt så måste man också prata om ljussättning som en del utav ett bra porträtt. Man kan nästan säga att det inte går att skapa någon bild alls utan ljus. Naturligt har vi egentligen bara har en ljuskälla, nämligen solen. Solen skiner rätt så jämnt över tiden men ändå skapas alla möjliga ljusupplevelser, alla med olika färger och intensitet. Går ljuset genom moln eller rätt igenom atmosfären så skapas olika karaktär på ljuset. Skiner ljuset genom regn eller kanske reflekteras från månen är det helt annorlunda. Det här skapar en oändlig mängd kombinationer av olika ljus från en och samma ljuskälla. Blir motivet fotograferat i var och en av de ljuskällorna, med samma motiv och posering, kommer det skapa bilder som förmedlar olika känslor.

​Vi på Chaiko & Markstedt Photography förstår ljuset och har lärt oss att forma det för att skapa en stämning som understryker motivets karaktär och personlighet.


FOTOGRAFERING HANDLAR OM ATT FÅNGHA LJUSET. DÄRFÖR ÄR LJUS EXTREMT VIKTIGT I PORTRÄTTFOTOGRAFERING
LJUSSÄTTNING ÄR VIKTIGASTE DELEN I FOTOGRAFERING


#4 BAKGRUND


Bakgrund är ofta underskattat men det är lika viktigt som ljus, posering eller kommunikation. Finns alla andra byggstenar men man saknar en bra och passande bakgrund är det inte alls porträtt utan snapshot. Vi har lärt oss att jobba med olika typer av bakgrunder både ute i naturliga miljöer eller i studio mot papper, vinyl eller tyg. Vi har dessutom investerat i en del handmålade bakgrunder som gör att bilderna sticker ut och ges en tavla lik känsla.
BAKGRUND SÄTTER ALLT ANNAT PÅ PLATS
BAKGRUND - VILKA FINNS, VARFÖR VIKTIGT ?


SUMMERING


Funderar du på att införskaffa ett klassiskt porträtt eller kanske är du ute efter ett mer artistiskt och unikt porträtt? Oavsett om du vill ta ett porträtt på bara dig, med en grupp vänner eller familjeporträtt så står våra dörrar öppna. Vi jobbar både i vår mysiga studio i Uppsala eller på den plats du önskar att bli fotograferad på.

50 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page