top of page
 • chaikomarkstedt

Nya Trender inom Bröllopsfotografering och Tips för att Få De Bästa Bröllopsbilderna 2024/2025

Uppdaterat: 4 juli

Introduktion

Bröllopsfotografering är en av de mest magiska delarna av ett bröllop. Den har förmågan att fånga alla de små, ögonblickliga glimtar av kärlek och lycka som kommer att följa med er genom hela livet. När du investerar i en skicklig fotograf, ser du till att dessa speciella minnen inte bara finns kvar i ditt hjärta utan också lever vidare i vackra bilder som kan delas med kommande generationer.

Precis som tiden förändras, gör också stilar och trender inom bröllopsfotografering det. Att vara uppdaterad på de senaste trenderna kan ge er bilder som inte bara berättar er unika kärlekshistoria, utan också fångar tidens skönhet på ett sätt som känns både modernt och tidlöst. Genom att omfamna det senaste inom fotografikonsten kan ni säkerställa att era bröllopsbilder blir en perfekt kombination av personlig betydelse och estetisk skönhet.


Lite dramatisk moln med stämningsfull mingel där en brud lyfts av brudtärnor som råkade vara Cheerleader någon gång i tiden
Bruden lyfts upp av brudtärnor under mingel

Bilden av Chaiko & Markstedt Photography


 • Beskrivning av den dokumentära stilen och dess popularitet.

 • Exempel på hur denna stil fångar äkta känslor och ögonblick.


 • Åter uppkomsten av vintage och filmstil inom bröllopsfotografering.

 • Hur dessa stilar skapar en tidlös känsla i bröllopsbilder.


 • Fördelar med att använda drönare för unika vinklar och perspektiv.

 • Tips för hur man bäst utnyttjar drönarfotografering under bröllop.


 • Hur trenden med mindre, intima bröllop påverkar fotograferingen.

 • Tips för att fånga de speciella ögonblicken i småskaliga ceremonier.
 • Viktigheten av att planera fotograferingen i förväg.

 • Tips för att skapa en detaljerad fotoplan.


 • Att kommunicera sina behov och önskemål till fotograferna.

 • Frågor att ställa fotograferna under intervjuerna med bröllopsfotograferna.

 • Tips för att vara bekväm framför kameran.

 • Hur man fångar naturliga och avslappnade bilder. • Att schemalägga sin dag för att maximera det perfekta.


 • Summering av huvudinnehållet.

 • En uppmaning till handling: anlita Chaiko & Markstedt Photography för expertbröllopsfotografering i Uppsala. 

Nya Trender inom Bröllopsfotografering och Tips för att Få De Bästa Bröllopsbilderna


När det kommer till att föreviga en av livets viktigaste dagar, spelar bröllopsfotografering en avgörande roll. Varje brudpar vill ha vackra och minnesvärda bilder att se tillbaka på i många år framöver. För att se till att era bröllopsfotografier är precis så underbara som ni vill, är det alltid en bra idé att känna till de nya trenderna inom bröllopsfotografering. Nedan diskuterar vi några av de populära trenderna och erbjuder tips för att säkerställa att ni får de bästa bilderna på er stora dag.


Nya trender inom bröllopsfotografering


Dokumentärstil

Pappa / Brudgum och son får lite tid tillsammans efter vigsel och fylld förmiddag
Dokumentär porträtt på brudpar med sin familj

by Chaiko & Markstedt Photography


Dokumentär bröllopsfotografering, eller reportagefotografering som det också kallas, blir allt mer populärt för att det fångar verkliga och spontana ögonblick under bröllopsdagen. Den här stilen handlar om att berätta en naturlig historia genom bilder. Det som är så härligt med dokumentär stil är att den ger en genuin och känslosam återgivning av dagen, vilket gör att man kan minnas den på ett äkta och meningsfullt sätt. Dessutom håller den här stilen på att ta över den mer traditionella bröllopsfotograferingen, som ofta kan kännas stel och uppstyrd. Om du väljer en fotograf som jobbar dokumentärt får du en äkta och tidlös bild av ditt bröllop, något du kan njuta av att se tillbaka på i många år framöver.

Ett tips! Det är viktigt att inte förväxla den dokumentära stilen i bröllopsfotografering med att vara "tråkig". En skicklig fotograf i denna stil fångar inte bara naturliga och spontana ögonblick, utan ser också till att brudpar och gäster poserar på ett sätt som gör att det inte ser uppställt ut. Fotografen använder sin erfarenhet för att skapa en berättelse genom bilderna, och det handlar inte om en ren avbildning av bröllopet. Varje ögonblick och varje bild är noggrant komponerad för att förmedla känslor och atmosfär, vilket gör att fotografierna känns äkta och levande.


Bröllopsfotografering med drönare


Brudpar och gäster utanför Litslena kyrka nära Uppsala
Porträtt från luft med hjälp av drönare

by Chaiko & Markstedt Photography

Bröllopsfotografering med drönare har blivit alltmer populär. Fotograferna kan skapa fantastiska bilder ovanifrån med hjälp av drönare, vilket ger en distinkt och dramatisk känsla till dina bröllopsfoton. Drönarfotografering är perfekt för att skapa bilder av hela bröllop. Ett tips! Glöm inte att det numera finns många begränsningar för att flyga drönare, särskilt i tätbebyggda områden. Om ni vill skapa något extra speciellt med drönarfotografering måste vi eller en annan bröllopsfotograf planera i förväg. I fall det krävs ett tillstånd, måste fotografen ansöka om det i god tid innan bröllopet. Ett alternativ är att åka utanför staden där färre begränsningar gäller.

Tips för att få ut det mesta av drönarfotografering under bröllop

 1. Anlita en professionell: Se till att drönaroperatören är erfaren och licensierad att flyga drönare, särskilt i trånga eller begränsade områden.

 2. Planera i förväg: Diskutera specifika bilder du vill fånga med drönaren, som ceremonin ovanifrån, översikten av mottagningen eller en gruppbild av alla gäster.

 3. Kontrollera regler: Var medveten om lokala lagar och regler för drönaranvändning för att undvika juridiska problem.

 4. Tänk på vädret: Drönare är känsliga för väderförhållanden, så planera för bra väder för att säkerställa bästa möjliga bilder.

 5. Kommunicera med din fotograf: Koordinera med din markfotograf för att integrera drönarbilder sömlöst med traditionella foton för ett sammanhängande bröllopsalbum.


Vintage och Filmfotografering

Bilden redigerades men en tanke att återskapa en film/vintage känsla.
Pappa, Mamma, deras dotter och son går under valvet i valvgatan i Uppsala efter vigsel ceremoni

Bilder redigerades men en tanke att återskapa en film/vintage känsla. Bilden by Chaiko & Markstedt Photography

Vintage och filmfotografering har blivit riktigt populära när det kommer till bröllopsfotografering. Med vintage menar man en stil som påminner om äldre tider, ofta med en romantisk och nostalgisk känsla, medan filmfotografering innebär att man använder gammaldags filmrullar istället för digital teknik, vilket ger en speciell och unik känsla i bilderna. Den här trenden är inte bara på uppgång utan har varit konstant hög under en längre tid, eftersom många par vill ha något tidlöst och unikt för att minnas sin stora dag. Dessutom är det ganska säkert att satsa på vintage och filmfotografering, eftersom den här trenden har varit stabil över åren. Andra trender som dyker upp snabbt har ofta blivit mindre populära efter ett tag.

Ett exempel på en kortlivad trend inom bröllopsfotografering, när det gäller fotoredigering och toning, är den så kallade "matte finish"-trenden. Under en period blev det väldigt populärt att redigera bröllopsbilder med dämpade färger och en mjuk, nästan suddig effekt som gav bilderna en dämpad, drömlik känsla. Även om denna stil fortfarande kan användas av vissa fotografer, har den generellt minskat i popularitet då många nu föredrar ljusa, klara och naturliga färger som bättre återger den verkliga känslan av dagen.Brudpar kyssas i källare under Vasaborg i Uppsala
Brudpar kyss under stark orange/röd ljus av Vasaborg i Uppsala


Ett tips ! 1 Ett viktigt tips för att skapa bilder och sen redigera till vintage- och filmfstil är att förstå ljusförhållandenas betydelse för att fånga den rätta stämningen och autentiska känslan i bilderna. Vintage- och filmfotografering kräver ofta mjukare, naturligare ljus för att undvika hårda skuggor och överexponering. Planera därför fotograferingen under gyllene timmen, det vill säga den första timmen efter soluppgång eller den sista timmen före solnedgång. Var noga med de platser och tider som kommer att ge de bästa förutsättningarna för att skapa tidlösa och romantiska bilder som matchar den vintage-estetik de önskar.

Ett tips! 2 Även om en tydlig färgton på alla fotografens bilder kan vara tilltalande, kan du tröttna på det med tiden. Det är bäst om din framtida fotograf har en konsekvent och neutral färgton i sin portfolio.


Intima Bröllop, Miniceremoni & Mikrobröllop


Mikrobröllops/miniceremoni
Brudparporträtt under mikropbröllop/miniceremoni

Det foto är en brudparporträtt tagen under en miniceremoni/mikrobröllop mitt i skogen nära Gamla Uppsala. På platsen finns bara brudparets närmaste släkten och deras barn. by Chaiko & Markstedt Photography

Intima bröllop, rymningar, miniceremonier och mikrobröllop är alla uttryck för en trend där par väljer mer personliga och avskalade bröllop istället för stora, traditionella ceremonier. Intima bröllop innebär oftast en mindre, nära sammankomst med bara de allra närmaste, vilket skapar en mer personlig och meningsfull upplevelse. Rymningar är ceremonier där paret gifter sig i hemlighet eller utan att berätta för många, ofta på en avlägsen eller särskild plats som har betydelse för dem. Miniceremonier är små, enkla ceremonier som vanligtvis hålls med endast ett fåtal närstående närvarande, ibland som en föregångare till en större fest senare. Mikrobröllop är en kombination av dessa koncept, där upp till 50 gäster bjuds in för att skapa en mer intim men ändå högtidlig atmosfär. Dessa typer av bröllop har blivit populära på grund av deras flexibilitet och möjlighet att fokusera på det som verkligen är viktigt för paret. De ger också möjlighet att hålla nere kostnaderna och minska den stress som ofta är förknippad med stora bröllop. Trenden kan ses som en reaktion mot traditionella bröllopsnormer, och en längtan efter en mer personlig och autentisk upplevelse. Man ska inte glömma att dessa nya trender till stor del kan vara ett resultat av den senaste COVID-pandemin och de efterföljande nedstängningarna. Pandemin, med sina restriktioner och säkerhetsåtgärder, har ökat efterfrågan på mindre och mer intima bröllop. Dessa omständigheter har gjort att många par har valt att fira på ett enklare och mer personligt sätt, anpassat till den nya verkligheten. Ett tips! Kom ihåg att ett bröllop idag handlar om att fira ert äktenskap på era villkor. Storleken på bröllopet och antalet gäster ska vara precis så som ni önskar. Det är er dag, och det är ert firande som är viktigast.


Tips för att fånga speciella ögonblick i småskaliga ceremonier

 1. Fokusera på detaljer: Med färre människor och en mer intim miljö, lägg noga märke till små detaljer som dekorationer, personliga inslag och spontana interaktioner.

 2. Fånga känslor: Utnyttja den nära miljön för att fånga äkta och genuina känslor, oavsett om det är en tårfylld löftesutväxling eller ett glädjefyllt skratt.

 3. Använd omgivningen: Utnyttja de unika och ofta pittoreska miljöerna vid intima bröllop för att skapa vackra och minnesvärda bilder.

 4. Var diskret: Smält in i bakgrunden för att fånga naturliga och oposerade ögonblick utan att störa den intima atmosfären.

 5. Planera med paret: Arbeta nära paret för att förstå deras vision och säkerställa att de viktigaste ögonblicken och detaljerna fångas.


Tips för att Få De Bästa Bröllopsbilderna


Brudpar står på Botaniska trädgården steg och hålle om varandra
Brudpar i Botaniska trädgården

Förberedelser och Planering

Att planera fotograferingen i förväg är avgörande för att få de bästa bilderna. Skapa en detaljerad fotoplan som inkluderar viktiga ögonblick ni vill ha fångade, som första kyssen, ringväxlingen och första dansen. Diskutera denna plan med er fotograf för att säkerställa att inga viktiga stunder missas. Är det svårt med idéer och inspiration fråga alltid sin fotograf, där finns det alltid massor av detta. Ett tips! Försök inte att kopiera och fastna vid bilder du sett tidigare. Ibland, eller till och med oftast, skapar man något ännu bättre som passar just dig. Hos oss på Chaiko & Markstedt har vi en planeringsguide och checklista som du när som helst kan ladda ner och använda för att planera ditt drömbröllop. Ladda ned den här.

Tips för att skapa en detaljerad fotoplan

 1. Diskutera med din fotograf: Träffa din fotograf i god tid före bröllopet för att diskutera din vision, dina preferenser och de bilder du absolut vill ha.

 2. Skapa en bildlista: Gör en detaljerad lista över alla viktiga ögonblick och specifika foton du vill ha, inklusive familjeporträtt, spontana bilder och eventuella särskilda önskemål.

 3. Besök platsen: Besök bröllopsplatsen tillsammans med din fotograf för att identifiera de bästa platserna för foton och planera logistiken för att förflytta sig mellan olika platser.

 4. Planera tidslinjen: Inkludera tid för fotografering i ditt bröllopsdagsprogram, med olika sessioner som förberedelser, ceremonin och mottagningen.

 5. Samordna med andra leverantörer: Se till att din fotograf är medveten om tidsplanen och aktiviteterna som planerats av andra leverantörer, som catering och DJ, för att fånga varje viktig detalj.


Kommunikation med Fotografen

En sak att komma ihåg är att ha en bra diskussion med både dig. Att prata med er fotografer är nyckeln till framgång. Be dem att beskriva sin stil, erfarenhet och hur de skulle göra specifika saker under din bröllopsdag. Det kommer att få dig att känna dig trygg och förberedd. Ett tips! Om du inte hittar något i din bröllopsfotografs portfolio som du verkligen älskar, är det ett starkt tecken på att du kanske inte bör förvänta dig att få den stil eller kvalitet du önskar.

När ni intervjuar bröllopsfotografer är det viktigt att tydligt kommunicera era behov och preferenser för att säkerställa att de förstår er vision. Här är några frågor att ställa:

 1. Vad är din fotografistil? Att förstå deras stil hjälper er att avgöra om den stämmer överens med er vision för bröllopsbilderna.

 2. Kan vi se ett helt bröllopsgalleri? Genom att granska kompletta bröllopsalbum får ni en bättre uppfattning om deras arbete genom ett helt evenemang.

 3. Hur hanterar du situationer med svagt ljus? Det är viktigt att veta hur de hanterar belysningsutmaningar, särskilt för mottagningar på kvällen.

 4. Vad ingår i dina paket? Klargör vilka tjänster och produkter som ingår i deras prisplaner för att undvika överraskningar.

 5. Arbetar du med en andrefotograf? Att ha en andra fotograf kan ge ytterligare täckning och olika perspektiv.

 6. Hur hanterar du förändringar eller nödsituationer? Fråga om deras beredskapsplaner för oförutsedda omständigheter.

 7. Kan vi tillhandahålla en bildlista? Säkerställ att de är öppna för att inkludera era specifika önskemål och måste-ha bilder.

 8. Vad är din leveranstid för foton? Det är bra att veta när ni kan förvänta er att få era bilder.


Att posera och ta naturliga bilder

Det finns alltid en känsla av osäkerhet för folk när de blir fotograferade. Posering för kameran är nästan alltid stel. Ett bra tips för att undvika detta på din bröllopsdag är att fråga din fotograf om några tips för att få. Det är också bra att vara avslappnad och inte oroa dig för mycket för kameran-de bästa bilderna är ofta de där äkta känslor och händelser återges. Ett tips! 1 Hos oss brukar vi säga till våra par att de inte behöver titta in i kameran. Genom att undvika ögonkontakt med kameran skapas en känsla av intimitet och av att ni har tid och plats för er själva. Vi anser att bilder där man stirrar in i kameran hör till det förflutna. Istället kan ni mjukt röra vid varandra, till exempel smeka varandras kinder, eller kyssas utan att smasha in i varandra. Fokusera på er själva och njut av ögonblicket tillsammans.

Ett tips! 2

Det finns massor ni kan ber brudparet och gäster att göra vilket kommer skapa spontana, roliga utryck, rörelse och känslor. Vi har alltid med oss en fusklapp med frågor och idéer om vad kan man säga till paret eller gäster att skapa något roligt och genuint. Ladda gärna ned den här och använd oavsett om du är den som ska gifta sig eller ska fotografera ett bröllop.


Tidsplan och ljus

Det naturliga ljuset och tidpunkten på dygnet spelar en stor roll i bröllopsfotografering. För att få de bästa bilderna, planera dagen så att du får det naturliga. Golden hour, the hour just after sunrise and before sunset, has that beautiful, golden light perfect for romantic photos. Check with the photographer when to take those dreamy pictures. Ett tips! Stressa inte över att ha det bästa, soligaste vädret för dina bröllopsbilder. Visst är solen härlig och vi älskar den alla, men den kan faktiskt vara ganska knepig när det kommer till fotografering. Tänk istället på att din bröllopsfotograf bör vara skicklig på att hantera blixtljus och ha möjlighet att ta med sig både ljuskällor och ljusformare. Med rätt utrustning kan man skapa fantastiska bilder oavsett väder. Så oavsett om det är molnigt, regnigt eller soligt – med en bra fotograf är du garanterad strålande bilder!


Avslutning

With all these trends and tips, you will have amazing photos of your wedding day to remember for a lifetime. Tveka inte att kontakta oss på Chaiko & Markstedt Photography för att prata om att få dokumenterat ditt speciella tillfälle på bästa möjliga sätt. Vi är här för att hjälpa till att få dig minnen som kommer att vara för evigt med bröllopsfotografering i Uppsala, Stockholm eller vad man kan tänka sig

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page