top of page
 • chaikomarkstedt

Tips och råd inför fotografering av personal och porträtt

Uppdaterat: 3 juli

Ska ert företag skaffa professionella porträttbilder på sina anställda och vill veta mer hur man ska till väga? Här samlade vi all information ni skulle kunna behöva att tänka på innan ni väljer rätt och representativt porträtt bilder som passar just er.


Personal fotografering i Fotostudion eller på plats
Fotografering av porträtt och personal kollage


Fotografering av personal - allt du behöver veta

Det är mycket viktigt att veta inte bara vad ett företag sysslar med utan vem som gör att verksamheten finns och utvecklas. Fotografering av personal är en stor del av företagets representants, synlighet och konkurrenskraft på marknaden. Företaget med porträttbilder på sin personal har alltid försprång mot den verksamhet som bortprioriterar portfolio av sina anställda. Visuella närvaro skapar tilltro och höjer chanser att samarbeta med personen och/eller organisationen.

Oavsett om ni är ett stort företag med tusen anställda eller kanske bara du och några till kommer vi att se till att ni får representativa, kompetenta porträttbilder för ert företag.


Jag vill ta personalbilder i sitt företag men vart ska jag börja ifrån?


Vart börjar man ifrån när det gäller fotografering av porträtt
Början av Personalfotografering

För att underlätta för dig som är ansvaring för personalfotografering projekt att fatta rätt beslut från början så att ni få precis de porträttbilder ert företag behöver har vi samlat tipps och riktlinjer. Du kommer arr få svar på alla dina frågor som gäller innan, under och efter fotograferingsprocessen. Vi kommer nämligen berätta om vad är det bra att tänka på innan fotografering för dig som är ansvarig samt för personal som kommer fotograferas; hur processen med fotografering, vilka porträttmöjligheter finns; allt om redigering och leverans; vilka rätt för bildägande som gäller, hur vill man köpa ut rättigheter, hur mycket det kostar med mera


Lite generella frågor angående vad vill man ha med bilder

Guidning för dig som vill göra fotografering av personal
Checklista för personalfotografering

”Att ha fina kort på personalen” – hör man väl ofta vid första tillfälle men med hjälp av följande frågor kommer ni som företag ha en mycket bättre koll på det ni vill ha med fotograferingen.

 1. - Det handlar om att representera företagets profil snarare än sig själv som individ

 2. - Vad är det ni jobbar med och hur vill ni synas för er kunder?

 3. - Är det viktigt med arbetsmiljö eller helst med Fotoateljés bakgrund?

 4. - Seriös, med stor leende eller bara trevligt och sympatisk?

 5. - Ska alla samma kläder eller individuellt?

 6. - Ska alla fotograferas med samma ljussättning så att alla ser lika ut?

 7. - Vill ni ha hel, halvkroppsporträtt eller kanske räcker med huvud och axlar (så kallad Headshot)?

 8. - Tänkte ni fotografera en gång eller löpande då nyanställda kommer?

 9. - Kläder att undvika!

 10. - Smink, Frisyr och accessoarer

 11. - Vart ska bilden användas?


Vad skulle passa just er verksamhet? Här nere kommer vi beskriva lite mer detaljerad angående varje punkt nämnd ovan


Vad vill ni med bilderna och vad ska ni se på dem?


Tänk om en tandläkare har beställt helkroppsbild/porträtt för sin websida i väldig avslappnad stil av kläder - skulle det passa? – tveksamt! Man ska helst se kompetent tandläkare i arbetskläder och helst i sin arbetsmiljö, kolla gärna på en exempel här. Varje arbetsplats har sin ”Klädkod”, även om man tror det inte finns någon. Arbetskläder skapa nästan alltid mer tillit och professionalism i visst område.

Det är därför i de flesta fall skulle vi rekommendera att använda er arbetskläder om finns.

Om arbetskläder inte finns, så skulle man mer tänka på att välja mellan mer strikt och vardagligt. Vad som passar er bäst? Är ni lätt tillgängliga och yrke inte tvingar er att se seriös och strikt ut då är det nog bäst att inte ha kavaj med tight halsduk, lite finare vardagliga kläder räcker bra där. Advokatbyrå, å andra sidan skulle nytta mycket mer av de ”skarp utseende” utan leende och med strikta kläder.

Tänk gärna vad som passar just dit företag eller diskutera gärna med oss, vi delar alltid information som är kan vara av någon hjälp till våra kunder.


Vad ska bilderna användas till?

Ska bilderna synas på webben, tryckas i tidning, journal eller affisch måste vi veta i förväg. Vi anpassar digitalfilar till det de ska användas till. Bilderna som används på webben till exempel har storlek under 100kB, är i Jpeg format och har sRGB Färgrymden medan filer som används för tryck är betydligt större, har Adode RGB färgrymd och oftast är i TIFF format. Allt detta så att du får bäst resultat från bilder där de används.


Bakgrund i Fotostudion eller i ditt arbetsmiljö


Fotograf med en kamera fotostudio plåtar bilder.
Fotografering i Fotoateljé

Din arbetsmiljö som bakgrund är alltid mer levade, representant och ge bra uppfattning på det du gör. Studion bakgrund är konsekvent och systematisk så att förutom modell är allt precis likadant på alla bilder.

Är det viktigt att visa er arbetsmiljö som en del av kompetens och professionalism då är det bäst att fotografera porträtt på plats i de unika miljöerna hos er.

Är ni fler hundra eller kanske några tusen anställda och vill att er porträtt portfolio av att anställda ser konsekvent ut då är det bäst att fotografera personalen med vår bakgrund i studion eller på plats. Vi se till att ljus och bakgrund är identisk på alla bilder av personal. Kolla gärna här och du kommer se fler personer med en och samma bakgrund (en person ville dock inte bli fotad så har behöll sin bild han hade förut). Trots att alla ha samma bakgrund har inte fotograferats samtidigt. Ny anställda, till exempel kommer in i vår studion och fotografera på vår bakgrund och sen post redigerades in i den bakgrund vi fotograferade alla anställda.


Studioljus ”Blixter och Ljusformare” eller Naturligt ljus – vilket passar mitt företag?


Fullutrustad fotoateljé med blixtar och ljusformare
Fotostudio

Med studio ljus kan man ha väldigt jämnt och konsekvent flöde av bilder på personal under lång tid och oberoende av tid på dygnet, väder eller säsong. Det är lite svårare med befintligt ljust att ha konsekventa bilder över tid på ett och samma ställe utomhus. Det är därför, när vi är utomhus kombinerar vi både befintligt ljus samt våra batteridrivna ljuskällor för att kontrollera ljus och ger jämnt resultat utan blixt känslan.


Vi ni ha helkropp, halvkropp eller huvud och axlar på bilderna?

Hur stor del av kroppen ska synas på bilden är viktigt och inte så svår att bestämma över.


Helkropp porträttFotografering av personal där hel kröp syns på bilden är ganska specifik och oftast har med syfte att visa miljön och något viktig runt om människan. Sådana sorter av porträttbilder används snarare för tidningar och websidor för att representera själva företaget än att avbila personalen.


Halvkropp porträttPorträttbilder på personal där allt från midjan och uppåt syns räknas som halvkroppsporträtt. Det är vanligare att mindre företag samt ledningsgruppen på de större verksamhet införskaffar sig sådan sort av porträtt. Anledning till detta är att halvkroppsporträtt ger mycket mer information till tittare samt är mycket mer representativ. Vi som tittare vill också få så mycket information om en person från en bild som möjligt,

Det är relativt svårt, i tanke på ”huvud och axlar porträtt”, att fotografera halvkroppsporträtt med samma posering, då inte alla se lika bekväma på bilden med, till exempel, korsade armar. På så sätt blir det svårare att ha konsekvent flöde av bilder i företagsportfolio.


Huvud och axlar porträtt –”Headshot”


Headshot är ett porträtt där bara huvud och axlar syns på bilden
Headshot - Huvud och Axlar


Bilden där syns bara axlar och huvud kallar man för ”Headshot”. På sätt och viss är den enklaste varianten av porträtt. Förväxla dock inte ”enkel” med mindre värd eller mindre representativt. Enkel är ju oftast bäst när det gäller många saker i livet. Tänk, all tid som skulle annars gå för posering av armar, ben och hållning är koncentrerad bara på att ta fram känslor och naturlig utstrålning, det är ju det som gör porträtt verklig.


En gång projekt eller loppande fotografering?

Med ”en gång projekt” menar man att fotograferingen blir klar när alla medarbetare har fotograferats. Det kan ta från 1 dag till några månader att avsluta ett projekt och beror på hur många anställa som ska fotograferas och vad finns för önskemål med personalfotograferingen.

”Loppande”, å andra sidan, har inget klart slut datum och fortsätter när nyanställda har kommit in i företaget och behöver ett porträtt.

I vilket fall som helst kan fotograferingen ske i vårt Fotostudio eller on site. Ni kan komma förbi vår Fotoateljé när det passa er eller så kommer vi till er för att komplettera företagets portfolio med nyanställda.


Vad ska det vara för kläder, är det viktigt?


Mängder av kläder att välja från
Val av kläder

Kläder är en viktig del av porträttfotografering men varför det är viktigt är nog inte det förste vi tänker på. Kläder ska komplettera fotoporträtt och dra på sig all uppmärksamheten.

Tips för kläder, detaljer och lite mer inför fotograferingen

 • Inga starka färgar Välj gärna avtonade färgar i stället de se alltid harmonisk och fin på bilden. Det ät extra viktigt när alla har ungefär samma ton av kläder. Fin röd, gul eller grön skjorta kan förstöra bilder där alla har mellantonade färger på sig.

 • Undvik alla typ av kläder med rutiga, randiga och andra skarpa mönster Starka mönster är bästa tjuvar av vår uppmärksamhet. Bilden, dessutom, se inte harmonisk ut.

 • Kläder utan större logotyper Kom ihåg att du representerar ditt företag och inte märke på dina kläder. Välj gärna kläder med liten eller helst utan logotyper som skickar fel meddelande till tittare.

 • Stryka kläder Se till att kläder du använder under fotograferingen är strukna. Det är möjligt att redigera bort uppslag med det tar ganska lång tid och med större flöde av personal som ska fotograferas kommer det inte prioriteras med tanke på er budget.

 • Vita skjortor är bra? Skulle företaget fotograferas med vit bakgrund så är det inte det bästa vall att ha vit på sig och

 • Fixa lite håret innan Att fixa håret i postretuschering är ganska svårt och tidskrävande. För att undvika tillåta hår förstöra ett porträtt se till att fixa håret innan fotografering.

Personalfotografering är oftast planerad i förväg så du kan lika väl passa på och besöka sin frisör innan.


Smink, hur mycket är mycket?

Lite smink är bäst. Försöker du gömma bort en finne med en del av smink på, låt bli! Det tar betydligt mindre tid a ta bort den i postretuschering än att korrigera hudton som kan vara tokig efter ett lager av tonalkräm.


Accessoarer

Ur, halsband, ringar o.s.v. ser alltid bra på bilder. Du måsta va dock försiktig med accessoarer då är det företaget som representerats inte du som privatperson. Återigen är minimalism i det här fallet är bäst.


”Jag ser hemsk ut på bilderna och kan inte posera alls” - vems ansvar är det att en person poserat och ser bra ut?


Personalfotografering är något som oftast upplevs mer eller mindre jobbig. En del säger en och samma sak: - ”jag ser hemskt ut på bilder”, ”vad ska man göra med händer”, ”hu poserar man”?. De flesta tror dessutom att det är bara så och inget kan förändras. Det är dock helt fel uppfattning då är det fotograf som poserar, komponerar och ser till personal se fint ut på bilderna. Har ni inte fått bilderna ni tycker om tyder det nog om att ni inte träffat er fotograf än. Personalfotografering hos Chaiko & Markstedt, precis som alla andra fotograferingar hos oss, är en fin upplevelse snarare än obekväm och spänt tid spenderad i Fotoateljé eller på plats. Vi ta ansvar på oss att din organisation se representativt ut och stämmer med eras förväntningar.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page