top of page
  • chaikomarkstedt

Hur väljer man rätt bröllopsfotograf - viktigaste tips och råd för dig som letar efter en fotograf

Uppdaterat: 27 feb. 2023

Det är inte alltid lätt att hitta en bra fotograf som kommer leverera det som förväntas. Vi har nere samlat de viktigaste punkterna som kommer hjälpa er att bli nöjda med fotografen och bilderna från ert bröllop.

Fotografering av bröllop i Uppsala och hela Sverige
Bröllopsfotografering i hela Sverige

Försök att få en bild över det du vill ha med bröllopsbilder


Visst kan det vara svårt att välja när man inte vet vad man vill? Det är dock avgörande att försöka förstå vad som är lockande hos en fotograf. Varje fotograf ha sin still och det ser man i han/hennes bildkomposition, ljus, tonalitet, redigering och mycker mer. Det är just det som gångar ditt intresse. Försök att spara bilder du se online i sitt eget galleri och så småningom kommer du ha ett bildgalleri som sen måste matchas med fotograf som finns säkert där ute.


Anlita en professionell bröllopsfotograf


Att låta en bekant eller släkting att ta bröllopsbilder kan vara en bra ide med tanke på budgeten men tänk till lite. Professionell bröllopsfotograf oftast lever på det kan verkligen fånga de stunder som kommer göra er glada i många år framåt. Så försök tänka om det som en del av viktig investering istället.

Dessutom har professionell bröllopsfotograf utrustning som levererar mycket bättre kvalite på bild och videoinnehåll.

Amatör kamera och amatör fotograf
Amatör kamera


Ta tid att spana på bröllopsfotograf i ditt område eller lite utanförKan låta lite som självklart men använd den trogna sökmotorn ”Google” att hitta fotografer i ditt område eller till och med lite utanför (de flesta fotografer är villiga att resa). Ta gärna tid under fikan på jobbet eller hemma för att gå genom fotografens bildgalleri. Varje fotograf har sin still vilken syns på hur fotografen komponerar bild, vilken tonalitet föredrar, fokus på detaljer osv. Du kommer förstå ganska snabbt vilken fotograf tycker du mer om och vilka som förmodligen inte kommer uppfylla er önskemål. Gör gärna en lista så du inte tappar eller glömmer vem var bäst. Träffa alltid din fotograf att se om det klickar mellan er.


Lita på din magkänsla


När gäller att välja rätt fotograf ska man tro på sin inuti känslan som brukar faktiskt säger rätt. Har ni träffat en fotograf eller kanske sett hen bildgalleri som väckte fina känslor är det bra start. Personkemi mellan er och fotografen är jätteviktig.


Lös er inte vid låg budget


Mynt i glasburk på bordet
Pengar från spargris

Bröllops fotografering kan uppfattas ganska dyrt men det är något som är svårt att ångra sig senare. Det är ju ovärderlig när man tar fram bilderna och kollar på sina bästa minne med sin make eller familj från en helt annan vinkel efter ett tag.

Priset för fotograferingen varierar allt från 1000 till ungefär 4500 kr/per timme. Det kan vara lätt att bara ge råd att inte spara på fotografen men det är oftast är så. Tycker ni om fotografen och den portfolion finns det mycket stora chanser att ni kommer bli nöjda med bilder ni få. Annars riskerar man betala och inte blir nöjd med bilder och då är det inte så lätt att bara göra om.


Finns det möjlighet att anlita 2 fotografer låt inte bli


Två bröllopsfotografer
C & M Photo - alltid två på ert bröllop

Ni har kanske märkt att 1 bröllopsfotograf brukar ha 2 kameror på sig. Detta är för att berätta historia på bästa sättet med närmare bilder samt bilder på hela sällskapet och omgivningen. Finns det 2 fotografer som befinner sig på ett och samma bröllop så lyckas de alltid fota fler av de finaste stunderna samt från helt olika vinklar vilket alltid ge en bättre berättelse. Du kanske dessutom märkt att bröllopsfotograf anlitar ofta ett assistent hjälp att ta bilder från olika vinklar. Det är väldigt svårt att understryka hur viktigt det är att vara två på er bröllop. Vi på Chaiko & Markstedt är alltid 2 på er bröllop för att vi vet att ni kommer uppskatta det.

Att anlita två fotografer också innebär högre kostnader men det är utan minsta tvekan värt till slut.


Boka bröllopsfotograf du vill ha i tid


Kalender med ringar och penna.
Planering av bröllop

Bröllop brukar man planerar väl i tid, därför är det extra viktigt att få tag i din fotograf minst ett år innan bröllopsdagen. Du försäkrar då att fotograf du vill ha på din bröllops är ledig och inte är dubbelbokad. Läs mer om hur och när man bokar Chaiko & Markstedt Photography här.
21 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page